-

Gözden kaçırmayın

Fethiye'de düzenlenen Mevlana Haftası etkinlikleri gençleri buluşturdu!Fethiye'de düzenlenen Mevlana Haftası etkinlikleri gençleri buluşturdu!

Ankara, 27 Nisan 2024 – Türkiye'nin dört bir yanında buğday ekiminin yapıldığı topraklar, serpilen tohumların hasat zamanının yaklaşmasıyla hareketlenmeye başladı. Buğday; tarımın ve gıda sanayisinin önemli bir parçası olup, çiftçilerimiz yine maliyetlerin giderek arttığı bu zorlu dönemde, emeklerinin karşılığını almaya hazır. Ancak bu yıl, artan maliyetler üreticileri beklenenden daha fazla zorluyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın aktardığına göre, 2024 yılında kilogram başına buğday üretim maliyeti yüzde 62'lik artışla 10,87 TL'ye ulaştı. Bayraktar, bu artışta mazot fiyatlarındaki yıllık yüzde 105'lik artışın ve gübre fiyatlarındaki yükselişin etkili olduğunu belirtti. Çalışma ücretlerindeki yüzde 75'lik ve kira ücretlerindeki yüzde 64'lük artış da üreticilerin işini zorlaştırıyor.

Ayrıca bu yıl yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle artan zararlı popülasyonları ve tarımsal hastalıklar, buğday üreticisini ek maliyetlerle karşı karşıya bıraktı.

Üreticilerin bir diğer beklentisi ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) gelmekte. TMO'nun, buğday alım fiyatını maliyete dayalı olarak belirlemesi ve alım merkezlerini bir an önce hazırlaması gerekiyor. Geçmiş yıllardaki gibi Tarım Kredi Kooperatifleri ve TÜRKŞEKER'in de alımlara katkısı beklenmekte.

İklim koşullarının tarım üreticilerini zorladığı bir diğer faktör ise, buğday üretiminin yüzde 27,1'ine sahip 15 ilimizde yaşanabilecek kuraklık riski. Özellikle bu bölgelerde bahar yağışlarının yetersiz kalması, buğday üretimi için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Bir önceki yılın prim desteklerinin henüz ödenmemesi ve yeni yılın desteklerinin belirlenmemesi ise çiftçilerin mağduriyetini artırıyor. Etkin ve zamanında desteklerin sağlanması üreticinin beklentisi haline gelmiş durumda.

Ülkemizin 2023 yılında rekor bir seviyeye ulaşan 11,7 milyon tonluk buğday ithalatı ve artan nüfusla birlikte yükselen buğday talebi, yerli üretimin önemini bir kez daha gündeme getiriyor. Buğday üretimindeki sürdürülebilirlik ve dışa bağımlılığın azaltılması, ulusal güvenlik kadar ekonomik dengeler açısından da hayati önem taşıyor.